Sosyal Medya

Coğrafyamız

"Suriye’yi terk etmek çözüm değil"

İç savaşta kocasını kaybetti. Sekiz çocuğuyla birlikte, hayırseverlerin yardımlarıyla ayakta durmaya çalışıyor. Ancak buna rağmen Suriyeli Rifa Settam Türkiye ya da Avrupa'ya sığınmaya karşı, "Suriye'de kalmak direnişin bir parçası" diyor.



Milyonlarca Suriyeli beÅŸ yıldır devam eden iç savaÅŸ döneminde evlerini ve ülkelerini terk etmek zorunda kaldı. BeÅŸ milyondan fazla Suriyeli ülkesini terk ederek mülteci durumuna düÅŸerken Esed, IŞİD ve son dönemde PYD faktöründen dolayı yaÅŸadığı bölgeleri terk ederek Suriye içerisinde farklı bölgelere sığınanların sayısı ise 7 milyonu aÅŸtı.

Hama kentinde direniÅŸe katılan kocasını Temmuz 2013 yılında kaybeden 40 yaşındaki Rifa Settam, önce Ä°dlib kırsalında muhaliflerin denetimindeki bölgelere sonra da Türkiye sınırına yakın Atme Kasabasına sığındı. Sekiz çocuÄŸuyla yedi metrekarelik tek odalı bir barakada yaşıyor.

Aslen Hama kırsalında yer alan Tremse bölgesinden olan Rifa Settam savaÅŸ döneminde yaÅŸadığı maÄŸduriyete raÄŸmen ülkesini terk etmeye karşı.

Settam, en büyüÄŸü 18 en küçüÄŸü de 3 yaşında olan sekiz çocuÄŸu ile hayırseverler tarafından saÄŸlanan yardımlarla ayakta kalmaya çalışıyor.

Rejim köyümüzü yaktı’

“EÅŸim daha savaşın ilk günlerinde muhaliflere katıldı. Bir yıl savaÅŸtıktan sonra Hama kırsalında ÅŸehit oldu. kocamın ölmesinden bir süre sonra rejim köyümüze girdi. Köyde birçok evi ‘terörist barındırıyorsunuz ve onlara destek veriyorsunuz’ diyerek yaktı. Birkaç aile ile birlikte ben ve çocuklarım da kaçmayı baÅŸarabildik. O günlerde en küçük oÄŸlum Teym’e hamileydim. Bizim için çok zor günlerdi. 2-3 ay evsiz-barksız yabanda yaÅŸamak zorunda kaldık. Åžu an başımızı sokacak bir barakamız olduÄŸu için ÅŸükrediyoruz.”

‘Göç etmek çözüm deÄŸil’

Suriye’den çıkmaya karşı tutumunu, “Bu savaşı topyekûn bir direniÅŸ sergileyerek kazanabiliriz, Suriye’de kalmak direniÅŸin bir parçası” sözleriyle özetleyen Settam, Türkiye ya da Avrupa’ya göç etmenin kendileri için çözüm olmayacağını savunuyor.

‘18 yaşındaki kızımın eÅŸi de ÅŸehit oldu’

'18 yaşındaki kızı Hiba’yı bir yıl önce evlendirdiÄŸini ancak altı ay sonra damadının da ÅŸehit olduÄŸunu' anlatan sığınmacı kadın hayattan tek beklentisinin bomba korkusu yaÅŸamadan yeni bir güne uyanmak olduÄŸunu belirtiyor.

‘Babalarını en çok bayramlarda özlüyorlar’

Suriye’nin farklı bölgelerinden gelen iki binden fazla kiÅŸi ile birlikte Türkiye sınırına yakın bir alanda yaÅŸayan Settam ailesi için bayram, sevinçten çok hüznün egemen olduÄŸu günlere dönmüÅŸ.

Anne Settam, "Çocuklar bayramlıklarını giymek bile istemiyorlar, babalarını görmek ve onun da olduÄŸu bir bayram yaÅŸamak istiyorlar" diyor.

‘Kışın oturduÄŸumuz odada banyo yapıyoruz’

Mutfak ve banyo ihtiyaçlarını evlerinde 2,5 metrekarelik bir bölmede gideren aile, kışın soÄŸuk havadan dolayı banyolarını, oturdukları odada yapmak zorunda.

Sadece çocuklarının hayatta kalmasını istediÄŸini söyleyen anne Settam, henüz 14 yaşındaki oÄŸlu Talip’in bile savaşın bitmemesi durumunda bir kaç yıl sonra muhaliflerle birlikte savaÅŸa katılmak istediÄŸini anlatıyor. 

 

 
 

 

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.